De Uitdaging

Beklimming vanuit Malaucène

 

maulucene.jpgMeteen mogen we flink aan de bak, de stijgingspercentages lopen vrijwel direct op. Is deze beklimming dan zwaarder dan de klim vanuit Bédoin?  Deze beklimming is veel afwisselender met steile en minder steile stukken, maar ook in deze beklimming komen bochten voor waar de wind vat op je kan krijgen.

Circa zes kilometer onder de top van de Ventoux ligt het skistation met bijbehorend chalet. Chalet Liotard is minder bekend dan Chalet Reynard. Vanaf dit stuk kronkelt de weg schitterend naar de top vanaf waar afgedaald kan gaan worden naar Bédoin voor de tweede beklimming.

De kille cijfers: 21,2 km klimmen, gemiddeld stijgingspercentage 7,2%,

1.535 te overbruggen hoogtemeters

 

Beklimming vanuit Bedoin

Naam

De meest bekende klim is de klim vanuit Bédoin. Het is een klim, waarbij je op enig moment door de bomen de top niet meer kunt zien. Na een kleine aanloop, maakt de weg een haarspeldbocht naar links, waarna het echte werk begint. Niet voor niets wordt deze beklimming als de zwaarste van de drie gezien. Immers hier wordt de klim bijna 10% en dit duurt circa 10 kilometer, zonder dat het einddoel in zicht is en zonder dat er ook maar enige ruimte is voor herstel. Dat wordt afzien!    

Na dit stuk komt verlossing bij Chalet Reynard. Hoewel het minder steil wordt, is dit stuk van 4,5 kilometer niet altijd makkelijk. Door de afwezigheid van bomen kan de wind je hier behoorlijk mee en tegen zitten.Na het ronden van ongeveer honderd bochten is uiteindelijk de top bereikt, waarna de afdaling ingezet kan worden naar voor de beklimming vanuit Sault.

De kille cijfers: 22,7 km klimmen, gemiddeld stijgingspercentage 7,1%,

1.622 te overbruggen hoogtemeters

 

 

Beklimming vanuit Sault

SaultVanuit Sault wacht de 3e beklimming. De klim is langer en heeft minder hoogtemeters dan de voorgaande twee. Bij vertrek vanuit Sault denk je al snel: Het is toch een beklimming die ik ga doen en geen afdaling? Sault ligt namelijk iets hoger dan het laagste punt van de beklimming van de Ventoux vanaf deze zijde. De klim wordt nooit echt moeilijk en met name het eerste deel van de reis geeft mooie vergezichten over  deze streek.

Wanneer de begroeiing iets dunner wordt, komt Chalet Reynard in zicht. Vanaf dit stuk is de beklimming gelijk aan de beklimming vanuit Bédoin: het kale stuk naar de top doemt voor je op.  Nog één keer de benen op spanning brengen en diep gaan om die top te bereiken, op naar de 3e beklimming in succes af te ronden en het behalen van de titel “Cinglé du Mont-Ventoux

De kille cijfers: 25,7 km klimmen, gemiddeld stijgingspercentage 4,5%,

1.152 te overbruggen hoogtemeters