Wat is Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, het gedeelte van het zenuwstelsel dat wordt omgeven door de schedel en de wervelkolom. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, de oogzenuwen en het ruggenmerg. De naam Multiple Sclerose verwijst naar de veelvuldig (multiple) voorkomende verhardingen (sclerose) in het aangetaste weefsel.

Geen spierziekte

Er wordt wel eens gedacht dat MS een spierziekte is, maar dit is onjuist. Het kan wel gebeuren dat vanwege de beschadigingen die ontstaan in het centrale zenuwstelsel en de daarmee gepaard gaande verstoring van de informatieoverdracht, patiënten hun spieren niet meer aan kunnen zetten tot bewegen. MS is één van de meest voorkomende neurologische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Het is een chronische ziekte, dat wil zeggen: een ziekte die niet meer overgaat en ook nog niet te genezen is.

Bij wie komt het voor?

De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal tussen het twintigste en veertigste levensjaar, echter: kinderen kunnen ook MS krijgen. MS komt twee- tot driemaal vaker voor bij vrouwen dan mannen en de ziekte openbaart zich bij vrouwen vaak op een jongere leeftijd dan bij mannen. In Nederland hebben ongeveer 16.000 mensen MS. Per jaar komen daar circa 350 – 450 nieuwe patiënten bij.

Ziekteverloop

Het ziekteverloop van MS is veelal grillig en onvoorspelbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld patiënten die enkele malen problemen met hun gezichtsvermogen hebben gehad, hiervan herstellen en hun verdere leven geen last meer hebben van de aandoening. Daar staat echter tegenover dat er ook patiënten zijn die binnen enkele jaren zo geïnvalideerd zijn geraakt, dat ze gebruik moeten maken van een rolstoel.

De grote meerderheid van de MS patiënten bevindt zich hier tussenin. MS openbaart zich vaak met vage klachten als moeheid, plotseling slecht zien, krachtsverlies in de armen en/of benen, verminderde controle over de blaas en gevoelsstoornissen. Meestal volgt hierna een periode van volledig of bijna volledig herstel. Na een paar maanden, soms na een paar jaar, kunnen weer nieuwe uitvalsverschijnselen voordoen.

 

In het kort:

  • MS is de meest invaliderende aandoening onder jonge mensen – zelfs kinderen! – in Nederland.
  • 1 op de 1.000 mensen lijdt aan MS.
  • Geen enkele persoon heeft dezelfde vorm.
  • Ieder ziektebeeld is daardoor uniek.
  • Dit  maakt dat er veel onduidelijkheid bestaat rondom MS & dat mensen met MS kampen met veel onbegrip